Hoe gaat een mediation in zijn werk? 

  1. Jullie nemen via telefoon , whatsapp of mail contact met mij op. Ik plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met jullie. Dit kan bij jullie thuis of op een neutrale locatie. 
  2. Tijdens het kennismakingsgesprek (ongeveer 45 minuten) vertel ik jullie hoe mediation werkt en inventariseer ik jullie huidige situatie: Hoe staan jullie er nu voor? Op welke punten is er onenigheid? Wat is voor jullie de gewenste uitkomst?
  3. Ik maak vervolgens een inschatting van het aantal sessies dat nodig zal zijn om  tot een oplossing te komen.  Als jullie beiden akkoord zijn om van start te gaan, dan tekenen jullie de mediation overeenkomst en plannen we de mediationgesprekken in. 

    Het is cruciaal dat jullie allebei willen meewerken aan mediation!
    Mediation werkt alleen als jullie allebei bereid zijn om volledig mee te doen aan het traject. Het doel is immers om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Afspraken kunnen nou eenmaal niet eenzijdig gemaakt worden. Daarom is een harde eis dat jullie allebei bereid zijn om mee te werken.

    Als mediation geen optie is, omdat een van beiden niet wenst mee te werken, dan is een oplossing met advocaten de enige route. Een advocaat dient dan jouw eigen belangen en heeft als doel om eventueel via de rechter jouw belangen af te dwingen. Dit is vaak een duur en frustrerend traject dat eigenlijk altijd verliezers kent. 
  4. De mediationgesprekken (tussen de 1,5 en 2 uur per gesprek) vinden bij voorkeur plaats op neutraal terrein.  Parité Mediation houdt praktijk in Het Coachhuis en heeft dus toegang tot meer dan 100 locaties in Nederland. In Zwolle, is dit aan de Kamperstraat 35.
    Tijdens de mediationgesprekken, hebben we het over de beweegredenen en de gevolgen van de scheiding. Over deze gevolgen moeten jullie het eens worden. Ik leg gestructureerd alle afspraken vast die jullie met elkaar bespreken, in een echtscheidingsconvenant. Als er minderjarige kinderen zijn, bespreken jullie wat de gezamenlijke wensen zijn rondom de omgang met jullie kinderen. De gemaakte afspraken leg ik vast in het ouderschapsplan. 
  5. Als jullie het eens zijn op alle punten, ondertekenen jullie alle juridische documenten en verzorg ik via een advocaat de indiening van een gezamenlijk verzoekschrift bij de rechtbank. 
  6. De rechter spreekt jullie scheiding uit.
  7. Jullie scheiding is pas een feit als deze in het Basis Register Personen (vroeger: GBA) is geregistreerd. Hiervan ontvangen jullie een afschrift. 
  8. Einde Mediation, we bespreken het proces en eindigen officieel de mediation.