HET CO-OUDERSCHAP

Een Co-Ouderschap betekent dat beide ouders de zorg en opvoeding van hun kind(eren) min of meer gelijk verdelen, zelfs na de scheiding. Hierbij verblijft het kind afwisselend bij beide ouders, bijvoorbeeld de ene week bij de ene ouder en de volgende week bij de andere ouder.

Dit vereist een goed samenwerkingsverband en duidelijke communicatie tussen de ouders, omdat de verantwoordelijkheid en tijdverdeling voor het kind min of meer gelijk is. 

Voor het kind is dit de meest wenselijke situatie, omdat beide ouders gedwongen worden om normaal met elkaar te overleggen. Dit voorbeeld geeft kinderen vertrouwen en een veilige basis. Zij zien dat hun ouders ondanks het feit dat ze gescheiden zijn, toch moeite doen om samen voor hen te zorgen. 

Voordelen

 

Er zijn verschillende voordelen van het gezamenlijk ouderschap:

  • kinderen hoeven niet te kiezen tussen beide ouders
  • kinderen kunnen profiteren van de kwaliteiten van beide ouders
  • beide ouders blijven evenveel betrokken bij de ontwikkeling van de kinderen en beslissen in gelijke mate. 
  • Ouders kunnen weer een eigen leven opbouwen in de tijd dat de kinderen bij de andere ouder zijn.

     

    Nadelen

    • Sommige kinderen vinden het niet prettig om echt in twee huizen te leven.
    • Ouders moeten goed contact met elkaar hebben en meer rekening met elkaar houden; hier moet de huidige relatie zich wel toe lenen.

    Jullie moeten elkaar als ouder respecteren en samen afspraken maken over het co-ouderschap. Deze afspraken moeten in het ouderschapsplan of echtscheidingsconvenant komen. Zonder toestemming van de ander heeft een co-ouderschap aanvragen geen zin. Een eenzijdig verzoek voor co-ouderschap wordt bij de rechtbank altijd afgewezen.

    Voorwaarden

    Voor een goed lopend co-ouderschap gelden verschillende voorwaarden, zoals:

    • de communicatie tussen beide ouders moet goed en efficiënt gebeuren
    • de ouders moeten flexibel met verschillende zaken en wijzigingen om kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan vaderdag dat valt in de week van de moeder of vakanties die achteraf toch aangepast moeten worden
    • de ouders moeten goede logistieke afspraken maken met betrekking tot het brengen van de kinderen naar sport, hobby’s, school en sociale contacten van de kinderen
    • de woningen van beide ouders moeten bij elkaar in de buurt liggen.

    Goed Overleg is een belangrijke voorwaarde voor Co-Ouderschap. Er moetimmers overleg zijn over belangrijke beslissingen, uitzonderingen, hoe verjaardagente vieren, etc. etc. Dit gebeurt bij voorkeur face-to-face, maar kan ook telefonisch of schriftelijk plaatsvinden. Het is ook mogelijk om dit overleg te voeren in het bijzijn van een begeleider om het gesprek goed en efficiënt te laten verlopen.

    Wijzigen van het gezamenlijk ouderschap

    Het is belangrijk om goed na te denken over de keuze tussen een co-ouderschap of omgangsregeling. Formeel gezien houdt het co-ouderschap op wanneer de kinderen 18 jaar zijn en dus ook het ouderlijk gezag ophoudt. Tot die tijd kan een co-ouderschap niet zomaar gewijzigd worden in een omgangsregeling. Er zijn bijvoorbeeld wijzigingen in omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat de samenwerking van de ouders bemoeilijkt wordt (denk bijvoorbeeld aan verhuizingen). Maar de wens om te verhuizen van één van de ouders of wanneer een kind 12 jaar wordt en het aangeeft bij één ouder te willen wonen, is  onvoldoende grond voor wijziging. Het in stand houden van een co-ouderschapsregeling kan dan ook via de rechter met succes worden afgedwongen.

    Co-ouderschap: wetgeving en regels

    In de Nederlandse wetgeving wordt niet uitgegaan van co-ouderschap, waarbij.de kinderen bij beide ouders wordt ingeschreven. De regels zijn nou eenmaal zo, dat een kind na scheiding op één woonadres staat ingeschreven. Ook bij co-ouderschap moet daarom voor ieder kind een hoofdverblijfplaats worden gekozen en vastgelegd in het convenant. Dit kan gevolgen hebben voor bepaalde toeslagen, bijv het kindgebonden budget. Tijdens de mediation bekijken we gezamenlijk naar wat de beste formele verdeling is, zodat de gunstigste financiele situatie ontstaat.